resistance, defenses, defensiveness

Przyczyny obniżonej odporności

W dzisiejszych czasach obniżona odporność jest problemem wielu ludzi na świecie a szczególnie w krajach uprzemysłowionych.
Wiąże się to ściśle z nieodpowiednim odżywianiem oraz niewłaściwym trybem życia.
Odporność obniża się powoli i niezauważalnie. Kryje się za tym wiele przyczyn, o to kilka z nich:

Nieprawidłowe odżywianie.

Wysoka kaloryczność posiłków oraz duża zawartość węglowodanów rafinowanych (należą do nich biała mąka i produkty ją zawierające, cukier oraz produkty cukiernicze), oraz tłuszczów (głównie nasyconych pochodzenia zwierzęcego), a zdecydowanie zbyt niska ilość surowych warzyw i owoców. Niepełnowartościowa dieta, uboga w makro- i mikroskładniki oraz substancje niezbędne do regulowania procesów życiowych. Prowadzące do powstawania nadwagi czy otyłości.

Brak ruchu.

Mała aktywność fizyczna, siedzący tryb życia i pracy oraz niedostateczne hartowanie organizmu na świeżym powietrzu, zwłaszcza zimą. Prowadzą do osłabienia odporności i zwiększonej podatności na szkodliwe czynniki zewnętrzne.

Dym tytoniowy i alkohol.

Nikotyna zabija ważne witaminy a dym tytoniowy niszczy błonę śluzową i nabłonek migawkowy dróg oddechowych. Nadmierne spożycie alkoholu osłabia siły obronne śledziony i grasicy.

Podłoże organiczne.

Grasica i śledziona to ważne narządy układu odpornościowego. Wraz z wiekiem zwiększa się potrzeba ich ochrony przed wolnymi rodnikami pochodzącymi z otoczenia oraz z żywności. Główną rolę w wychwytywaniu wolnych rodników odrywają witaminy A, C, i E.

Dysbakterioza.

Czyli zaburzenie mikroflory jelitowej, której skład przestaje być optymalny dla zdrowego funkcjonowania organizmu, prawidłowego trawienia pożywienia i sprawnego funkcjonowania układu odpornościowego. Wówczas w jelitach mogą powstawać toksyny. Do powstawania dysbakteriozy przyczyniają się terapie antybiotykami, hormonami oraz kortykosteroidami, jednak główną jej przyczyną jest nieprawidłowe odżywianie się.

Stres, pośpiech.

Przeciążenia pracą, wyczerpanie, stres, nadmiar bodźców dnia codziennego może oddziaływać na układ nerwowy, który pośrednio wpływa ujemnie na funkcje odpornościowe każdej pojedynczej komórki. Układ odpornościowy pozostaje w ścisłym kontakcie z psychiką, na osłabienie odporności wpływają negatywne emocje: smutek, niepokój, lęk.

Substancje szkodliwe ze środowiska.

Począwszy od zanieczyszczonego powietrza przez samochody, elektrownie i działalność człowieka, poprzez substancje trujące wydzielające się z elementów wyposażenia wnętrz naszych domów (farby, kleje, meble), a skończywszy na licznych środkach czyszczących powszechnie stosowanych w gospodarstwach domowych (płyny do szyb, odświeżacze powierza, proszek do prania).

Ogniska chorobowe.

Znajdujące się np. w korzeniach zębów lub w migdałkach, nie zwraca się na nie zwykle uwagi dopóki nie wywołują nieznośnych dolegliwości.

Brak harmonii wewnętrznej.

Spokój, pewność siebie, pozytywne myślenie, umiejętność opanowania stresu oraz harmonia wewnętrzna są bardzo ważne. Życie duchowe wpływa pośrednio, poprzez układ wegetatywny na funkcje odpornościowe każdej pojedynczej komórki.

Sprawny układ odpornościowy potrafi skutecznie odeprzeć infekcję, zarazki maja szansę wówczas, gdy czynności obronne organizmu są częściowo lub trwale uszkodzone.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *