lemon, lemonade, drink

Wspomóż naturalną odporność

Choć witamina C jest obecna niemal we wszystkich owocach i warzywach, to w dojrzałym wieku często mamy jej niedobory. Zresztą wiosną i jesienią każdy potrzebuje jej więcej, nie tylko seniorzy.

Wraz z wiekiem zapotrzebowanie na witaminę C rośnie. Dodatkowo osoby chore na cukrzyce, nowotwory, nadciśnienie, palące czy przeżywające duży stres, zużywają jej znacznie więcej. Także duże wahania temperatur zmniejszają odporność, do odbudowy której niezbędna jest witamina C. Mimo iż występuje w wielu owocach i warzywach, to jednak w trakcie zimy jej przyjmowanie spada. Co więcej, zawartość witaminy C jest obecnie dużo mniejsza, niż to było w przeszłości, bowiem uprawy są silnie nawożone. Przechowywanie, gotowanie czy rozdrabnianie powoduje, że tracimy ją zanim jeszcze trafi do naszego żołądka. Dlatego szczególnie warto, przynajmniej raz na kwartał, zrobić kurację wybranymi ziołami. Po co sięgnąć?

Dereń
Działa on wzmacniająco i przeciwmiażdżycowo. Możemy z niego zrobić wyśmienity dżem, który należy zjadać po 1 łyżce 2 razy dziennie przez 10 dni. Jak go zrobić? Wystarczy 2 kg świeżych owoców derenia wydrylować i wsypać do rondelka. Następnie dodajemy 2 szklanki cukru i mieszając gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.
Po tym czasie do dżemu dodajemy starte na tarce o grubych oczkach 2 jabłka, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Przelewamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem, okrywamy kocem. Przechowujemy w ciemności maksymalnie przez rok. Przeciwwskazaniem do spożywania dżemu z derenia są wrzody żołądka i jelit.

Owoce berberysu
Owoce te przyspieszają syntezę kolagenu, który odbudowuje uszkodzone naczynia i kości. Z owoców tych robimy odwar, który należy pić po ½ szkl 20 minut po posiłku 2 razy dziennie przez tydzień. Żeby wykonać taki odwar, należy 1 łyżkę suszonych owoców berberysu wsypać do rondelka, zalać 1, 5 szkl zimnej wody. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Przykryć i odstawić na 20 minut, następnie przecedzić. Owoców berberysu nie powinni stosować pacjenci z cukrzycą typu 2.

Mniszek lekarski
Mniszek usuwa wolne rodniki oraz spowalnia starzenie się. Należy pić szklankę ciepłego odwaru przez dwa tygodnie, raz dziennie, pół godziny po posiłku. Odwar wykonujemy z 1 łyżeczki rozdrobnionego korzenia mniszka lekarskiego. Korzeń należy wsypać do rondelka i zalać 1, 5 szkl letniej wody. Przykryć i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie należy ściągnąć naczynie z gazu i odstawić na 15 minut. Przecedzić.

Rokitnik
Rokitnik chroni przed uszkodzeniem skóry oraz zapobiega osteoporozie. Należy pić szklankę ciepłego odwaru raz dziennie pół godziny po posiłku przez 2 tygodnie. Aby zrobić odwar, 1 łyżeczkę rozdrobnionego korzenia mniszka lekarskiego wsypujemy do rondelka i zalewamy 1, 5 szkl letniej wody. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Ściągamy naczynie z gazu, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, po czym przecedzamy. Mniszka nie stosujemy przy niedrożności przewodów żółciowych i stanach zapalnych wątroby.

Gorzka pomarańcza to jeden z owoców, w którym jest bardzo dużo witaminy C. W związku z tym wpływa bezpośrednio na odporność organizmu oraz wspomaga utratę wagi. Sam owoc jest gorzkawy, w związku z tym nie jest popularny jako coś bezpośrednio do jedzenia. Dlatego wykorzystuje się niego ekstrakt w celu pozyskiwania naturalnej witaminy C.

1 komentarz na temat: “Wspomóż naturalną odporność”

  1. Grunt, aby ta witamina C była z ekstraktów najlepiej w z bioflawonoidami (vitalpilot.pl).
    Jeżeli ktoś chce kupić sam kwas askorbinowy to już lepiej wypić jakiś sok…

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *