orange juice, juice, vitamins

Jaka witamina C jest najlepsza?

Dbanie o odporność organizmu, zwłaszcza w okresach przeziębień i infekcji wirusowych, jest często poruszanym tematem. Bardzo często wiele osób wierzy w cudowne właściwości witaminy C. Rzeczywiście według niektórych badań dodatkowa suplementacja tej witaminy możne pomóc szybciej zwalczyć infekcję, ale nie jest to reguła. Znacznie lepszym podstępowaniem jest regularne dostarczanie kwasu askorbinowego w codziennej diecie, a nie zwiększanie dawki na przysłowiowe “hurra”. Pytanie jednak brzmi: jaka witamina C jest najlepsza, gdyż mamy ją do wyboru w różnych formach.

Co należy wiedzieć o witaminie C?

Przede wszystkim występuje syntetyczna i naturalna witamina C. Ta pierwsza nie jest znana komórkom ludzkiego organizmu i jest gorzej przyswajalna niż naturalna. Nie jest to żadne odkrycie, bo choć obie formy tej witaminy mają taki sam łańcuch chemiczny, to jednak ta niekrystaliczna, występująca w owocach i warzywach ma dodatkowe “towarzystwo” sprzyjające jej wchłanianiu. Mowa tu o bioflawonoidach. To substancje, które znajdują się na skórce owoców i warzyw. To dlatego warto spożywać wiele z nich ze skórą, a przynajmniej te, które można. Zatem owoce leśne jemy w naturalnej formie, a ziemniaki najlepiej w mundurkach. Dzięki temu dostarczamy do organizmu cenną witaminę C w towarzystwie bioflawonoidów, które mają działanie antyoksydacyjne. Zwalczają wolne rodniki tlenowe, które w nadmiernej ilości odpowiedzialne są za stany zapalne, uszkodzenia czy mutacje komórek. Blokowanie ich nadmiernego namnażania gwarantuje stan homeostazy organizmu, zatem utrzymywanie dobrego stanu zdrowia. Wielu naukowców potwierdza, że kwas askorbinowy w formie syntetycznej nigdy nie będzie tak przyswajalny, jak ten w formie naturalnej. Oczywiście producenci leków próbują ją w pewnych kwestiach ulepszać, jednak otoczka tłuszczowa, która ma przyspieszać wchłanianie witaminy nie zastąpi działania bioflawonoidów.

Poznaj właściwości bioflawonoidów w połączeniu z witaminą C

Poza zwalczaniem wolnych rodników bioflawonoidy mają jeszcze inne zdolności. Mianowicie mogą obniżać poziom złego cholesterolu, co zostało udowodnione naukowo. Żadna syntetyczna witamina nie będzie miała takiego wpływu na organizm. Ponieważ namnażające się wolne rodniki sprzyjają procesowi starzenia, ich zwalczanie jest zasadne. Dzięki temu można wpłynąć na lepszą elastyczność skóry i produkcję kolagenu w połączeniu z podażą witaminy E i A. Kompleks C, E i A jest jednym z najczęściej spotykanym w suplementach, jednak tabletka czy kapsułka nigdy nie zastąpi zbilansowanej diety, podobnie jak w przypadku samej witaminy C. Bioflawonoidy przyczyniają się również do obniżenia ciśnienia tętniczego, zatem pomagają zapobiegać nadciśnieniu i zawałom.

Czy wlewy witaminowe są lepsze niż suplementacja?

Wiele osób uważa, że syntetyczna witamina rozpuszczalna, czyli w postaci proszku jest lepsza od tej przyjmowanej w kapsułkach, ale tak naprawdę działanie jest tu podobne. Dobrą wchłanialność można osiągnąć jedynie z produktów naturalnych bądź preparatów stworzonych na bazie owoców. Przykładowo gorzka pomarańcza, a właściwie jej ekstrakt lepiej wchłania się niż cytrusy, gdyż zawiera większą dawkę bioflawonoidów. Jednak żadna kapsułka czy proszek w przypadku dodatkowej suplementacji nie da takich efektów jak wlewy witaminowe. Pozwalają one osiągnąć wysokie stężenie witaminy we krwi, gdyż są podawane dożylnie. Polecane są osobom, które są po ciężkim leczeniu, w przypadku niektórych radioterapii czy chemioterapii. Nie w każdym przypadku będą jednak skuteczne, gdyż mogą także osłabiać działanie lecznicze, zatem powinny być przepisane przez lekarza onkologa. Na tego rodzaju mocne zastrzyki witaminowe często decydują się również sportowcy. Mogą być one pomocne np. dla tych naprawdę ciężko trenujących, np. maratończyków i pozwalają zwiększyć odporność organizmu. Jednak duże dawki witamin nie są polecane dla każdego. W przypadku przeciętnego przeziębienia lub grypy należy stosować standardowe dawki. Gwałtowne zwiększanie ponad limit może prowadzić bowiem do skutków ubocznych, zwłaszcza u dzieci, takich jak biegunka czy wymioty. Ze zwiększoną dawką witaminy C powinny uważać również osoby cierpiące na kamicę nerkową czy dnę moczanową.

Preparaty na bazie naturalnych składników zawsze będą korzystniejszą opcją, gdyż zawierają cenne polifenole. Przede wszystkim gorzka pomarańcza – ekstrakt korzystnie wpływa nie tylko na odporność, ale również na metabolizm. Dlatego stosowana jest nie tylko w preparatach z witaminą C, ale również tych wspomagających redukcję masy ciała. Bez wątpienia witamina naturalna jest lepiej przyswajalna i dłużej utrzymuje się we krwi od syntetycznej, co udowodniło już wielu naukowców badających kwas askorbinowy. Warto pamiętać, że jednorazowa dawka witaminy C zarówno w formie naturalnej, jak i sztucznej nie powinna być zbyt duża. W jednym cyklu pokarmowym wchłania się 220-240 mg, co trwa 4 godziny. Jednorazowo nie należy spożywać więcej niż 18-25 mg, a tę ilość należy rozłożyć na wszystkie 5 posiłków. Dzięki temu dostarczy się odpowiednią ilość 120 mg dziennie. Najlepiej nie przekraczać dawki 220 mg na dobę.

Przykładem odpowiedniej dawki naturalnej witaminy C z gorzkiej pomarańczy, która zawiera bioflawonoidy jest produkt Vital Pilot.
Na dzień dzisiejszy nie mogłam znaleść innych.
Warto poszukać ekstraktów 100%, które są zamknięte w kapsułkach.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *